Kecskemét időjárás
Fiatal virtuózokat ünnepeltek a Kodály Iskolában
2024-04-18 csütörtök 15:08

A Kecskeméti Kodály Iskola dísztermében szerda este egy szép hagyomány folytatásának lehettek tanúi a zeneszeretők, néhány évnyi kihagyás után ugyanis ismét koncertlehetőséget kaptak a Magyar Örökség-díjas intézmény kimagasló tehetségű növendékei. Az ifjú virtuózok hangversenyén a korábbi gyakorlatot megőrizve ezúttal is a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagjai működtek közre. A színpadra lépett fiatal muzsikusok – Balogh Lili, Borsi Blanka, Filip-Orbán Katinka, Márton Zsófia Halmi Norbert és Kuklis Richárd – talentumaikhoz méltón játszottak, valamennyien fergeteges ünneplésben részesültek.

A Hírös Agóra támogatásával megvalósult hangverseny első perceiben a házigazda intézmény nevében Nagy Györgyi köszöntötte a jelenlévőket. A Kecskeméti Kodály Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára külön üdvözölte a közönség soraiban helyet foglaló Gerhát László zongoraművészt, művésztanárt, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar korábbi vezető karmesterét, aki együttesével 1997-ben indította el – és több mint húsz éven át műsoron is tartotta – a Kodály Iskola tehetséges fiataljaival való közös koncertezést. Kijárt a köszönet a kecskeméti szimfonikusoknak és művészeti vezetőjüknek, Hollókői Hubának is, akik vállalták, hogy néhány évnyi szünet után ismét megszervezik és folytatják ezt a szép kezdeményezést.

Az est során hat fiatal tehetség lépett színpadra, előadásukban Vivaldi, Händel, Mozart, Stamitz, Rossini és Dvořák darabjai hangoztak el. A koncert első részében Filip-Orbán Katinka és Márton Zsófia, a szakgimnázium 12. évfolyamos csellistái játékát élvezhette a nagyérdemű. Agócs Márta tanárnő növendékei Vivaldi: c-moll csellóversenyét játszották – Katinka az I. tételt, Zsófi a II. és a III. tételt szólaltatta meg.

A két ifjú csellista után előbb egy orgonistatehetség, az iskola végzős diákja, Kuklis Richárd muzsikált – Révész László tanítványa Haydn: C-dúr orgonaversenyének II. és III. tételét tolmácsolta –, azután Mudrák Marianna növendéke, Balogh Lili énekelt, a szakgimnázium 12. évfolyamos tanulója előadásában Mozart: Cosi fan tutte operájából Despina áriáját, illetve Rossini: A sevillai borbély című művéből Berta áriáját hallgathatta meg a szépszámú közönség.

A hangverseny záró részében előbb Borsi Blanka, a Kodály Iskola 12. évfolyamos diákja fuvolázott – Dratsay Ákos tanítványa előadásában Stamitz: G-dúr fuvolaversenyének II. és III. tétele csendült fel –, majd Halmi Norbert 13. osztályos szakgimnazista tanuló lépett a szimfonikusok elé, Juhász Ágnes növendéke Dvořák: Hegedűversenyének 1. tételét játszotta.

Épp úgy, mint a korábbi években, a Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának legtehetségesebb diákjai szerda este is fantasztikusan játszottak, az intézmény Nemesszeghy Mártáról elnevezett dísztermében megjelent zeneszeretők fergeteges ünneplésben részesítették őket. Méltán járt nekik a vastaps.

Jámbor Anna, Jámbor Janka, Karasszon Eszter, Pusker Júlia, Bán Máté és Dani Imre. 14 évvel ezelőtt, 2010 áprilisában őket kísérte a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, s ma már valamennyien a hazai és a nemzetközi zenei élet ismert és elismert előadóművészei. Vélhetően a Kecskeméti Kodály Iskola idén fellépett legígéretesebb növendékeiről is sok szépet hallunk majd!

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...