Kecskemét időjárás
Katonai akadálypályát is ki lehet próbálni a Magyar Sport Napján Kecskeméten
2024-04-21 vasárnap 17:29

Május 6-a a Magyar Sport Napja. Ez alkalomból ingyenes sportdélutánt szervez az önkormányzat és sportszervezetei a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. A 17 órakor kezdődő családi sportfieszta során 18 aktív pont közül lehet választani, a különböző sportágakat kipróbálni. Ilyen lesz a kecskeméti repülőbázis által felállított katonai akadálypálya is.

Magyarország elkötelezett amellett, hogy minél többen sportoljanak, éljenek aktívan és váljunk sportoló nemzetté. Ezen célok mentén rendezik meg az eseményt, ahol katonákkal és Gripen-pilótákkal is találkozhatunk. Erről Langó Viktor alezredest, az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnok-helyettesét kérdeztük.

– Miért tartották fontosnak, hogy kapcsolódjanak a Magyar Sport Napja kecskeméti programjaihoz?

– Több kapcsolódási pontot is látok ebben, az egyik egyértelműen maga a sport – nyilatkozta Langó Viktor alezredes. – Minden katonának fizikailag alkalmasnak kell lennie arra, hogy ellássa a feladatát. Ezt a fizikai alkalmasságot megszerezni, fenntartani és fokozni a sporttal lehet a legjobban. A másik érv, hogy miért éreztük fontosnak, hogy ott legyünk május 6-án a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban rendezett Magyar Sport Napi rendezvényen, az az, hogy kecskeméti alakulatként igyekszünk, amennyire csak lehet, részt venni a város életében. Emellett a városi sportélethez is van természetesen kötődésünk, a nálunk szolgálók többsége kecskeméti, és szülőként gyermekeink jelen vannak a helyi diáksportban. A kapcsolódási pontok itt is fellelhetők.

– Hogyan kapcsolódik egymáshoz a sport és a Honvédség?

– Büszkén mondhatom, nagyon szép sporteredményei vannak a dandárnál szolgáló katonáknak. Vannak tipikus katonai sportok, ahol kiemelkedő sikereink vannak. Ilyen például az ejtőernyőzés, amelynek a Magyar Honvédség válogatottjában vannak kecskemétiek is. Lőbajnokságokon is mindig jó helyezéseket érünk el és legutóbb a katonai terepfutó-bajnokságon egyéniben és csapatként is kiválóan szerepeltünk. Nagyon fontos számunkra a sport!

– Május 6-án bárki kipróbálhatja majd a Honvédség által felállított katonai állomást a Szabadidőközpontban. Milyen akadálypályával készülnek?

– Egyértelműen katonai jellegű pályával készülünk, kúszni, mászni, dobni fogunk. Többet azonban nem szeretnék elárulni, nehogy lelőjem a poént. El kell jönni és ki kell próbálni. Bizton állíthatom, hogy érdemes lesz végigmenni a pályán, illetve szurkolni azoknak, akik megküzdenek majd az izgalmas akadályokkal.

– A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia és a Kecskeméti Sportiskola 12 szakosztályának mintegy 1700 versenyzője is ott lesz a sportos délutánon. Meglepetéssel is készülnek számukra, hiszen a szakosztályok közül a legtöbb embert megmozgató sportág képviselői repülőtéri látogatáson vehetnek majd részt.

– Így van, szeretettel várjuk majd az ifjú sportolókat a repülőtéren. A gyerekek számára a repülőgépek megtekintésének lehetősége szokott a legvonzóbb lenni, de rengeteg más egyéb programmal –például repülést biztosító technika bemutatásával – fogunk kedveskedni nekik. Emellett ki kell emelni, hogy egy kisebb csoport látogatásáról lesz szó, tehát sokkal közvetlenebbül, a katonákkal beszélgetve tudjuk majd bemutatni a repülőteret a fiataloknak. Siker szokott még lenni a kutyás őrkatonáinknak a bemutatója is, ez sem fog kimaradni azon programból, amelyet egy csapat megnyer majd május 6-án.

Régebbi cikkek a Sport rovatban...