Kecskemét időjárás
Gripenek és őrkutyák között
2024-03-31 vasárnap 10:44

Mintegy kétszázötven kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz, március 27-én. Kecskeméti látogatásuk alkalmával a fiatalok testközelből ismerkedtek meg a JAS-39 Gripen vadászgéppel és a dandár őrkutyáival.

A Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák előtt idén másodszor nyílt ki a kecskeméti repülőtér kapuja.„Általában a repüléssel kapcsolatos témakörök érdeklik a fiatalokat, rengeteg kérdésük szokott lenni az előadások közben és után is. Nagyon bízunk benne, hogy ezekkel a csapatlátogatásokkal segítjük a későbbi pályaválasztásukat, de mindenekelőtt még közelebb tudjuk hozni hozzájuk a Magyar Honvédséget és meg tudjuk kedveltetni velük a légierőt” – mondta a látogatáshoz fűzött reményeiről Debreceni Zsolt törzszászlós, a repülődandár honvédelmi nevelési referense.A törzszászlós hozzátette, a kadétok megismerik a légierő mindennapi tevékenységét, ami kiterjed a pilóták napi teendőire, a repülőműszaki állomány feladataira és minden egyéb, a repülést kiszolgáló szervezeti elem feladatkörére.

Két előadásban a középiskolások megismerték az alakulat felépítését és a repülés feladatrendszerét, ezt követően az őrkutyás bemutató következett. A kordonnal lekerített területen az őrkutyák bizonyították, hogy igazán pórul járnak azok, akik ellenszegülnek a kutyás járőr utasításainak. A fegyelmezett és magasszinten képzett négylábúak jónéhány kadét figyelmét felkeltették.„A reggeli foglalkozáson nagyon megtetszett a kutyás bemutató, elgondolkodtam rajta, hogy szeretnék majd kutyákkal foglalkozni. Jó dolognak tartom az alakulatok bemutatását, ugyanis sok új dolgot ismerhetünk meg, én is most találkoztam először őrkutyákkal” – fogalmazott a Bárdos Zsuzsanna, a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnázium tizenkettedik osztályos tanulója.A látványos bemutató mellett a statikus Gripen bemutató érdekelte legjobban a látogatókat, a Gripen pilótafülkéje mellett a pilótaruhákat, felszereléseket és karbantartó eszközöket is megnézhették. A felmerülő kérdésekre a pilóták készségesen választ adtak, illetve elmondták, hogy milyen képességekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki egy vadászgépet vezethessen.

Kiderült, nem mindenki azért várja az alakulatlátogatásokat, hogy megtalálja jövőbeli hivatását, egyesek már régóta tisztában vannak az álommunkájukkal. Így van ezzel a tizedik osztályos, Palkó Patrik is, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium növendéke.„Már egészen kiskorom óta foglalkoztatnak a kamerák, ezért már elég korán kézbe vettem egyet. Amikor a Tomoriba jelentkeztem, akkor a médiatagozat mellett elkezdtem tanulni a honvédelmi alapismeretek tárgyat is. A kettőt kombinálva szeretnék majd a jövőben olyan katona lenni, aki a médiában dolgozik, vagy egy alakulatnál készít és vág videókat. Nagyon szeretek videókat készíteni, de mivel kadét vagyok, ezért az egyenruhát és a laktanyai légkört is megszerettem” – fogalmazott Patrik.A Honvéd Kadét Program a katonai pályára irányítás és a felelős állampolgárrá nevelés meghatározó eleme. Ennek érdekében az évben számos alakulat nyitja meg kapuit a kadétok előtt, hogy tudatosodjon bennük a haza védelmének fontossága.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...