Kecskemét időjárás
Vödörrel locsolkodtak a Tűzön-Vízen Át Egyesület legényei
2024-04-01 hétfő 14:41

Idén sem maradtak szárazon a lányok, asszonyok a Tűzön-Vízen Át Egyesület közösségének tagjai közül. Miklóstelepen várták a legényeket, akik zenés felvezetéssel érkeztek vödrökkel, kannákkal felszerelkezve.

A húsvéti locsolkodás hagyománya a pogány időkig nyúlik vissza. Őseink úgy tartották, hogy a víznek tisztító és megújító ereje van, így a tavaszi rítus során az ifjú, hajadon nőket a víz erejével tisztították meg. Később, a kereszténység felkarolta ezt az ünnepet, és saját szimbolikát társított hozzá.

A keresztény legendák szerint a húsvéti locsolkodás hagyománya Krisztus feltámadásához köthető, ugyanis a Jézus sírját őrző katonák a megváltó feltámadását hirdető asszonyokat vízzel öntötték le, hogy elhallgattassák őket.

Az idők folyamán ez a népszokás sokat szelídült. Eleinte ugyanis a szokás szerint a legszebb ruhájukba öltözött fiatal hölgyeket az itatóvályúba, a tóba vagy a folyóba dobták, majd ez vödrös locsolkodásra változott.

Napjainkra, főként a nagyobb városokban, szinte teljesen kikopott ez a szokás, vagy csak jelképesen, kölnivel frissítik fel a hölgyeket az urak, amiért piros tojást kapnak cserébe.

A Tűzön-Vízen Át Egyesület baráti közössége azonban évről-évre ápolja ezt a szép hagyományt. A lányok, asszonyok hímes tojást festenek, süteménnyel, kaláccsal, sok-sok finomsággal várják a fiús csapatot.

Egyetlen lány sem maradt szárazon a Tűzön-Vízen Át Egyesület hagyományos locsolkodásán húsvét hétfőjén.????????????????????

A legények idén is zenés felvezetéssel érkeztek a miklóstelepi lányos házhoz, ahol verssel köszöntötték a népviseletbe öltözött hölgyeket. Ezután ki vödörből, ki kannából, más szódásszifonnal öntözte meg a lányokat, akik festett tojással, virágokkal ajándékozták meg a locsolókat. A nyárias időben szinte nem is volt szükség az átöltözésre, olyan gyorsan megszáradtak a hímzett blúzok és a rakott szoknyák. A locsolkodás után idén sem maradhatott el a tánc, délutánig ropták a párok a Tűzon-Vízen Át Egyesület tradicionális húsvéti ünnepségén.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...