Kecskemét időjárás
Kecskeméten tartották meg az első Családbarát Települések Expót
2024-04-19 péntek 14:52

18 kiállítóval vette kezdetét a Családbarát Települések Expo Kecskeméten. A nap folyamán nem csupán a települések mutatták be értékeiket, kerekasztal beszélgetéssel várták a szakembereket, játékokkal, bábszínházzal, néptánc előadással és zenés foglalkozással pedig a családoknak készült a szervező Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. Az eseményt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Hornung Ágnes és Latorcai Csaba államtitkárok nyitották meg.

Ballószög, Tiszakécske, Lajosmizse, Lakitelek és több más település, egyesület érkezett ma Kecskemétre, hogy bemutassa értékeit. Az első Családbarát Települések Expóra, melyet a Kopp Mária Intézet a Népesedését és Családokért szervezett, 18 kiállító érkezett. A házigazda Kecskemét még 2018-ban nyerte el a Családbarát Önkormányzat címet.

Magyarországon 2010 óta központi szerepet játszik a családbarát jelleg a településeken, melynek látható eredményei is vannak. Erről beszélt Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. – Akik itt vagyunk, mindannyian egyetértünk abban, hogy sikeres település, sikeres ország nincsen enélkül az összefogás nélkül. Nincsen családok nélkül, amelyek az erőforrást adják minden településnek, így a nemzetünknek, országunknak is - emelte ki beszédében.

A kormány már 14 éve a családokat és a gyermeket vállalókat helyezi az első helyre - erről a családokért felelős államtitkár beszélt az expon. Hornung Ágnes hangsúlyozta: közös feladat, hogy a családok áldozatos, embert próbáló munkáját az élet minden területén meghálálják. Hozzátette: a családpolitikának három fő pillére van: az anyagi biztonság, a munka és a magánélet egyensúlya, valamint az otthonteremtés.

Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár azt mondta, ma különösen szükség van arra, hogy közösen, egymással együtt védelmezzük családjainkat és biztosítsuk azt, hogy egészséges szeretetben éljenek szülők a gyermekeikkel.

– A magyar kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy szellemi, lelki és anyagi értelemben egyaránt erős családok alkothassák a nemzet gerincét, amelyre építve biztosítani lehet a nemzet megmaradását - mondta az államtitkár.

A nap folyamán nem csupán a települések mutatták be értékeiket, hanem kerekasztal beszélgetéssel várták a szakembereket, játékokkal, bábszínházzal, néptánc előadással és zenés foglalkozással pedig a családoknak készültek a szervezők.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...