Kecskemét időjárás
Több mint 400 gyermek vett részt a BÁCSVÍZ Föld napi programjain
2024-04-22 hétfő 15:24

Április 22. a Föld napja, a BÁCSVÍZ Zrt. ezen a napon rendezi már az 1990-es évektől kezdve hagyományos nyílt napját kecskeméti kisiskolások és óvodás csoportok részére. A mai napon 425 gyermek vett részt a Mindszenti körúti szennyvíztisztító telepen tartott környezettudatos rendezvényen.

Tizenöt gyermekcsoportot fogadott kecskeméti iskolákból és óvodákból a BÁCSVÍZ Zrt. idén is a Föld napja alkalmából tartott hagyományos nyílt napján.

Ezen a napon szakemberek vezetik körbe a gyerekeket a szennyvíztisztító telepen, ahol végigkísérik a beérkező szennyvíz útját a tisztítóberendezéseken. Látják, hogyan tisztul meg a szennyvíz, megtanulják, mi az, amit nem szabad beledobni a csatornába, hogy ne okozzon gondot a szennyvíztisztítás során, és megmutatják nekik azt is, hogyan szűrik ki a nemkívánatos elemeket a szennyvízből. Olyan fogalmakkal is megismerkednek, mint a szennyvíziszap, a rothasztó torony vagy a biogáz.

A gyerekek nagyon érdeklődőek, de sokszor meglepő kérdéseket is feltesznek a szakembereknek. Arra a kérdésre, hogy ezek közül melyik maradt emlékezetes, Csővári János mosolyogva árulta el kedvenc „gyerekszáj” kérdését: Milyen mélyek ezek a műtárgyak, lehet-e bennük fürödni?

Azt is megtudhatták ma a diákok a BÁCSVÍZ Zrt. szakembereinek jóvoltából, hogy hogyan tisztítható meg annyira a szennyvíz, hogy az ne károsítsa a környezetet, ha a befogadókba kerül, melyek többnyire élővízi folyók. Ezzel is útmutatást adnak a jövő generációjának arra, hogy óvni kell a Földünket, de nem csak ezen a napon, melyet a Föld napjának neveznek. Ez az egyetlen nap az év során, melynek kiemelt célja, hogy felhívja figyelmünket arra: vigyázzunk a Föld természeti környezetére és természetes értékeinkre!

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...