• 2024.10.18. csütörtökLukács
  • EUR 401USD 370
Kecskemét időjárás
Bán Mór és a Hunyadi –pódiumbeszélgetés
2024-10-17 11:25

Jövő héten Cannes-ban tartják a készülő Hunyadi televíziós sorozat világpremier előtti vetítését. Ebből az alkalomból beszélgetett szerdán a kecskeméti Kultkaszinóban a filmsorozat alapjául szolgáló regényfolyam írójával, Bán Mórral dr. Kollarik Tamás filmes szakember.

A Hunyadi-sorozatot hazánkban senkinek sem kell bemutatni, eddig elkészült tucatnyi kötetét ma már a kortárs hazai történelmiregény-irodalom zászlóshajójaként tartják számon.

A sikerszéria kezdeteiről, a történelmi kutatómunkáról, a főszereplő Hunyadi Jánosról és koráról kérdezték szerda este a Hírös Agóra Kultkaszinóban az írót, Bán Mórt, vagyis Bán Jánost, Kecskemét újonnan megválasztott, kultúráért felelős alpolgármesterét. A moderátor szerepét ezúttal dr. Kollarik Tamás kitüntetett producer, filmrendező, egyetemi oktató látta el.

A beszélgetés apropójául pedig egy fontos mérföldkő szolgált: a Bán Mór több százezer példányban elkelt regényfolyamából készült televíziós sorozat világpremier előtti vetítését jövő héten tartják Cannes-ban.

A MIPCOM nevű tévés seregszemle – mondhatjuk – a világhír előszobája, hiszen a legnagyobb nemzetközi tévés eseményként tartják számon, melynek égisze alatt a szakma neves forgalmazói, producerei stúdióvezetői találkoznak, s ismerkednek meg az újdonságokkal.

Például a HUNYADI – A Holló felemelkedése című, magyar–német–olasz–kanadai koprodukcióban készült tízrészes szériával, mely már most minden idők legnagyobb költségvetésű magyar mozgóképes produkciójaként szerepel.

A Hunyadi János törökverő hadvezér életéről szóló eposzi léptékű, tömeg- és akciójelenetekben bővelkedő – több száz színészt és kaszkadőrt mozgósító – filmsorozat legfrissebb előzetesét bemutatták a beszélgetés során, s már a Youtube-on is megtekinthető:

A Hunyadi-sorozatot a tervek szerint Magyarországon 2025 első negyedévében mutatja be a TV2.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...