• 2024.09.19. csütörtökVilhelmina
  • EUR 394USD 353
Kecskemét időjárás
Az árvíz ellen védekeznek nagy erőkkel Hartán
2024-09-18 17:11

Nagy erőkkel védekeznek már az árvíz ellen Hartánál. 12 ezer zsákot töltöttek meg 100 köbméternyi homokkal a mai napon, holnap még plusz 10 ezret fognak, ugyanis 3 folyamkilométer a kritikus szakasz. Előreláthatólag vasárnapról hétfőre virradóan tetőzik a településen a Duna, várhatóan 830 cm-nél. A számítások szerint a Duna szintje alacsonyabb lesz, mint a 2013-as árvíz idején.

Már reggel nyolc órakor kezdetét vették a munkálatok Hartánál az árvíz elleni védekezéshez. A településnél szerdán 12 ezer zsákot töltöttek meg 100 köbméternyi homokkal, holnap meg plusz 10 ezret töltenek. A felkészülés azért rendkívül fontos, mivel 6 folyamkilométeren kíséri víz, melyből 3 folyamkilométer kritikus szakasz. A rendkívüli helyzet egyik kritikus pontja a magassági szint, a másik pedig az, hogy a nyári gátat milyen szinten fogja elönteni a víz.

A polgármester kiemelte, hogy ezeket a gátakat a többi érintett településsel közösen rendbe kell majd tenni, mivel nagyon nagy problémákat jelenthetnek még. 88 nyaraló és 1 vendéglátóegység, mely az ártéri területen van, víz alá fog kerülni Hartánál. A zsákokkal a magasabban lévő lakóházakat, cégek telephelyeit és kétezer hektár termőföldet tudnak védeni az árvíztől. Mint elmondták, a 2013-as árvízre készülnek fel, de előreláthatólag kisebb lesz a vízszint, mint akkoriban.

Az árvízi felkészülés kapcsán elmondható: hatalmas az összefogás. A mai napon, szerdán Budapestről és számos más településről is érkeztek önkéntesek, hogy segítsenek Hartán. A budapesti tetőzés lesz a mérvadó számukra azt illetően, hogy mekkora árvízre számítsanak, mivel utána már nincs befolyó víz a Dunába és szinte centire pontosan a Vízügyi szakemberek megmondják, hogy mi fog történni.

Mindenkit arra kérnek, hogy ahova el szeretnének menni segíteni, mindig az adott település polgármesteri hivatalát, a védekezés vezetőjének az elérhetőségét és közléseiket figyeljék, hogy feleslegesen ne menjenek sehova, mert meglepetésszerű nagy csapatok még gondot is okozhatnak az addigi tervszerű védekezésben.

Hartán vasárnapról hétfőre virradóan várják az árvíz tetőzését. A munkát holnap is folytatják. Ami biztos, hogy az árvíz tetőzésére már biztosítva lesz a település.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...