• 2024.10.22. csütörtökElőd
  • EUR 401USD 369
Kecskemét időjárás
A Versenyképes Járások Területfejlesztési Programról egyeztettek
2024-10-18 20:53

A központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése és a vidék népességmegtartó erejének növelése a célja annak az új programnak, melyről pénteken egyeztettek a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatalban. A Versenyképes Járások Területfejlesztési Programról dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára és Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánja egyeztetett a járások képviselőivel.

A kormány döntése értelmében 2025 januárjától új területfejlesztési program indul Versenyképes Járások Területfejlesztési Program néven. A pénteken megtartott egyeztetésen a járások képviselőit Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánja köszöntötte.

Az új program célja, hogy a központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeit mérsékelje, illetve a vidék népességmegtartó erejét növelje.

Lesznek olyan járások, amelyek minimum 250 millió forintra pályázhatnak, de olyan is, amely 500 millióra vagy akár többre is, attól függően, hogy az adott járásban mennyi a keletkező iparűzési adó többlete. Ez fogja majd adni a pénzügyi keretet.

A részletszabályok és a pályázati kiírás még kidolgozás alatt áll, de a tervek szerint minél szélesebb körben szeretné kinyitni a kormány, hogy milyen célokra pályázhassanak az önkormányzatok.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...