Kecskemét időjárás
Országos faggyal indult a hivatalos tavasz
2024-03-20 szerda 17:55

Kecskeméten -6,2 C-os faggyal kezdődött el a csillagászati tavasz március 20-án hajnalban. A napok óta tartó rendkívül hideg reggelek után, a mai volt a legerősebb fagy. Jelentős fagykárok keletkeztek a gyümölcsfáknál, a valós kárhelyzet egy héten belül fog kiderülni.

Attól függ a kár, milyen korai érésű fajtáról van szó – mondta el stábunknak Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért tulajdonos, vezérigazgatója, miközben a Borbásban található telepük kajszibarack ültetvényének állapotát mérte fel 6-7 órával az erős fagy után. Már ötödik éve okoz nagy problémát a kertészeti szabadföldi termesztésben a fagykár, ezért egyre több termelő hagyja abba a gyümölcstermesztést.

A Bács-Zöldért szakemberei évek óta – a külföldi kollégák módszereit is megvizsgálva - próbálják összeszedni azokat a lehetőségeket, melyek a fagykár megelőzésében működőképesnek bizonyulnak. Ezek alapján két módszert alkalmaznak , egy „ősi” , rég bevált módszert és egy korszerű technológiát, melyeket kombinálva tudják a -5-6 C-os károkat is enyhíteni.

Mivel a -0,5- -1 C közötti 2-3 órán keresztül bekövetkező hideghatás egy teljes gyümölcspusztulást eredményezhet, ezen kombinált védekezés nélkül -6,2 C- nál teljes gazdasági totálkárról lehetne beszámolni.

10-15 éve is voltak már ebben az időszakban ilyen fajta lehűlések, azonban most kb. 3 héttel hamarabb indult el a virágzás, így egy másik fenológiai fázisban lévő, teljesen megnyílott virágokkal vagy néhány napja bekötött kis gyümölcskezdeménnyel találkozott a rendkívüli hideg.

A valós, országos kárhelyzet felmérése több napot vesz igénybe, addig is még hajnalban lehet számítani fagyokra, azt követően enyhülés várható a hétvégére.

A témával bővebben a mai Kiemelő magazinban foglalkozik a KTV.

Régebbi cikkek a Bulvár rovatban...