• 2024.06.24. csütörtökIván
  • EUR 395USD 369
Kecskemét időjárás
15 éves gyereket dolgoztattak, összepréselte a fiú kezét a flakonfúvó gép
2024-04-29 hétfő 08:59

A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és gyermekmunka miatt vádat emelt két férfival szemben, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek munkavégzés közben a kezei a flakonfúvó gép préspofái közé szorultak.

A vád szerint a Kecskeméti környéki cég műszakvezetője és telepvezetője – az ügy két vádlottja – 2021 márciusában, iskolaidőben, alkalmi munkavállalóként, gépkiszolgáló segédmunkás munkakörben műanyag flakonfúvó gépen foglalkoztatta a sértettet, egy 15 éves fiút. A gyermek a műszakvezető hívására, a telepvezető szóbeli engedélye alapján kezdett el az üzemben dolgozni. A vádlottak tisztában voltak vele, hogy a sértett még kiskorú és orvosi alkalmassági vizsgálaton nem vett részt. Ráadásul a gép kezelésére sem volt megfelelően kioktatva, ennek ellenére önállóan kezelte azt. Ötödik napja dolgozott a fiú, amikor 2021. március 5-én délután benyúlt a flakonfúvó gép préspofái közé, amely összepréselte mindkét kezét.

A baleset következtében a sértett mindkét kezén többszörös darabos csonttörést szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyultak.

A veszélyes munkaeszköznek minősülő gép benyúlás elleni védelmet biztosító elektromos kapcsolói ki voltak iktatva, ezáltal a gépen való munkavégzés fokozott veszéllyel járt, amiről a vádlottaknak tudomásuk volt.

A vádlottak megszegték azt a szabályt, amely szerint a gépet csak felnőttkorú, arra megfelelően kioktatott személy kezelheti, aki egy éves - felügyelet mellett szerzett – gyakorlattal rendelkezik. A telepvezető vádlott a fiatalkorú munkavállaló foglalkoztatására előírt szabályokat is megszegte, mert 16. életévét be nem töltött kiskorút csak iskolai szünet ideje alatt lehet foglalkoztatni, továbbá nem biztosította az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az ügyészség mindkét férfit maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, valamint gyermekmunka bűntettével vádolja és ezért velük szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Régebbi cikkek a Bulvár rovatban...