Kecskemét időjárás
Elkezdődött a csillagászati nyár
2024-06-21 péntek 17:21

A legrövidebb éjszakát június 24-én, Szent Iván éjjelén szokás ünnepelni, de a valódi napforduló idén június 20-ára esett. A nyári napforduló idején kezdődik csillagászati értelemben, a nyár.

Elérkeztünk a nyári napfordulóhoz, pontosan tegnap 22 óra 52 perckor elkezdődött a csillagászati nyár. A közhiedelemmel ellentétben nem mindig június 21-én van a nyári napforduló. A tévhitek eloszlatása és a csillagászati esemény részletes bemutatása lesz az egyik planetáriumi program holnap, a Múzeumok Éjszakáján. Az bizonyos, hogy a Földön a nyári napfordulókor a leghosszabb a nappal, közel 16 órás és legrövidebb az éjszaka.

A planetáriumban már délután elkezdődnek a programok a Múzeumok éjszakáján, a Szentivánéji fényjátékkal, ezt követően kezdődik az előadás a nyári napfordulóról. És aki egészen közelről is szeretné megtekinteni a Nap felszínét, most, amikor a naptevékenyég a maximumon van, lehetősége lesz erre is szombat délután, derült idő esetén, a Planetárium speciális távcsöveivel.

17.00-tól két óránként indul a Városházától a Planetáriumig tartó séta a 10 db bolygószobor érintésével, melyek hűen bemutatják a naprendszer méret- és távolság arányait, ezáltal lesz a séta hossza „6 milliárd km” és mindezt teljes telihold mellett tehetik meg azok, akik a késő esti időpontot választják a túrára.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...