Kecskemét időjárás
Menzán innen – Menzán túl: kiállításmegnyitó a Bozsó Gyűjteményben
2024-06-21 péntek 14:34

Különleges kiállítás nyílt a Bozsó Gyűjteményben Menzán innen – Menzán túl: titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben címmel. A vándorló tárlat az intézményi étkeztetés történetét mutatja be egészen a népkonyháktól napjainkig.

Péntek délelőtt megnyílt a Menzán innen – Menzán túl: titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben című kiállítás a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben. A kiállítás egy tudományok közötti kutatómunka eredménye, ugyanis néprajzkutatók és dietetikusok közösen vizsgálták a menzát.

Ugyan a táplálkozástudományi szakemberek már az '50-es évek óta vizsgálják országosan a közétkeztetést, mégis voltak olyan eddig nyitott kérdések, amelyekre a néprajzkutatókkal való közös munkán keresztül kaptak választ.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora a megnyitón kiemelte, hogy a kiállítás nagyszerűen képviseli azt az újfajta muzeológiai szemléletet, amely interaktivitásával aktív látogatókat nevel. Az érdeklődők megoszthatják véleményüket a menzáról, tesztet tölthetnek ki róla, sőt, beleszagolva a retro-fűszertartókba megtalálhatják a kizárólag menzára jellemző illatokat is.

A kiállítás a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum égisze alatt jött létre.

A tárlatnak nemcsak a múlt feltárásában és a jelenre való reflexióban van szerepe. A kutatócsoport meglátásai javaslatként bekerülnek a 2014-es közétkeztetési rendelet módosításába.

A kiállítás megtekinthető a következő hónapokban a Bozsó Gyűjteményben.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...