Kecskemét időjárás
Átvették megbízólevelüket a vármegyei képviselők
2024-06-22 szombat 08:41

A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlésbe bekerült képviselők kedden a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

Mint elhangzott, június 9-i választásokon a vármegyei közgyűlés tagjaira Bács-Kiskunban 117 településen, 369 szavazókörben szavazhatott a névjegyzéken szereplő 296.041 fő választópolgár. Közülük 158.238 fő járult az urnákhoz, ami a korábbiaktól lényegesen magasabb, mintegy 53,5 %-os részvételt jelent. A leadott érvényes szavazatok száma mindösszesen 152.238 volt. A közgyűlés tagjainak száma - a vármegyei lakosságszám alapján meghatározva - 23 fő.

A vármegyei listák közül 4 lista szavazatainak aránya érte el az úgynevezett küszöböt, és e listák a leadott szavazatok arányában jutottak mandátumhoz, továbbá az egyes listákról a jelöltek a listán elfoglalt helyük sorrendjében kapnak mandátumot az alábbiak szerint: Fidesz-KDNP közös lista 14 mandátum, Mi Hazánk 5 mandátum, DK 2 mandátum, és Momentum 2 mandátum.

A megválasztott képviselők megbízatása 2024. október első napjával kezdődik, jogaik és kötelezettségeik e napon keletkeznek.

A Mi Hazánk Mozgalom listájának első helyén szereplő Szabadi István lemondott a mandátumáról, helyére Rendek Csaba kerül be a közgyűlésbe a párt listájáról. (Ő egy későbbi, egyeztetett időpontban veheti át a megbízólevelét, mint ahogy az a négy képviselő is, aki nem tudott jelen lenni a keddi rendezvényen.)

Ennek megfelelően a következő képviselők ülnek majd a vármegyei közgyűlésben október 1-től:

András Károly (Mi Hazánk)

Búcsú Lajos (Momentum)

Czeller Zoltán (Fidesz-KDNP)

Csányi József (Fidesz-KDNP)

Dr. Kerényi János (Fidesz-KDNP)

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Mária (DK)

Dr. Mák Kornél (Fidesz-KDNP)

Dr. Skribanek Zoltán (Fidesz-KDNP)

Faragó Dániel (Mi Hazánk)

Gáspár Ferenc (Fidesz-KDNP)

Gunn Norbert (Mi Hazánk)

Kecskés Mihály Gábor (Momentum)

Lenkei Róbert (Fidesz-KDNP)

Nagy Szabolcs (DK)

Márai András (Fidesz-KDNP)

Metzinger Zoltán (Fidesz-KDNP)

Patkós Zsolt (Fidesz-KDNP)

Rendek Csaba (Mi Hazánk)

Szabó Patrik (Mi Hazánk)

Szántó István (Fidesz-KDNP)

Temerini Ferenc (Fidesz-KDNP)

Varga Nelli (Fidesz-KDNP)

Vedelek Norbert (Fidesz-KDNP)

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...