• 2024.10.18. csütörtökLukács
  • EUR 401USD 370
Kecskemét időjárás
A „JÖVŐD A TÉT!” Pályaválasztási Kiállítás első állomása Kecskemét lesz, október 1819én pénteken és szombaton a Messzi István Sportcsarnokban
2024-10-15 07:08

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal, 21. alkalommal rendezi meg - célzottan az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak szóló – Pályaválasztási Kiállítást. A vármegyében három város (Kecskemét, Baja és Kiskőrös) ad otthont a „Jövőd a tét!” Pályaválasztási Kiállításnak.

A kiállításokon elsősorban a térség középfokú intézményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de emellett tájékozódhatnak továbbtanulási lehetőségekről, élő szakmabemutatókat tekinthetnek meg, szimulátorokon szakmákat próbálhatnak ki, valamint pályaorientációs munkatársak segítségével pályaválasztási tanácsot kérhetnek.

A Kiállítást Gaál József a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitja meg, majd Dr. Havassy Sándor a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal igazgatója köszönti a látogatókat.

A Kiállításra a tanintézmények az elmúlt évhez hasonlóan egy erre a célra létrehozott online felületen tudtak regisztrálni, valamint jelezni az utaztatási igényeiket.

A Kiállításra - ahol 56 tanintézmény, szervezet mutatkozik be - 40 iskolából 4530 fő regisztrált előzetesen.

Kecskemét vonzáskörzetéből, a távolabb eső településekről több mint 1400 kisdiákot utaztat be a Foglalkoztatási Szolgálat csak a kecskeméti helyszínre.

A három helyszínen (Kecskemét, Baja és Kiskőrös) közel 135 kiállító nyújt lehetőséget a fiataloknak eligazodni a továbbtanulás útvesztőjében. A szakképző centrumok hatékony működésének köszönhetően, valamint a szakképzési rendszer átalakulásával egyre nagyobb az érdeklődés a kiállító tanintézmények részéről.

Kecskeméti helyszín sajátossága, hogy szombaton is várja az érdeklődőket, és ennek a napnak a célcsoportja a családok, így könnyítve a pályaválasztást a fiatalok részére.

Az elmúlt évekhez képest egyre színvonalasabb, tartalmasabb megjelenéssel képviseltetik magukat a kiállítók mind az egyes szakmacsoportokban, mind a közszolgálati szakmák tekintetében.

Kecskeméten 56 kiállító mutatkozik be, megoszlásuk:

29 középfokú tanintézmény, 1 egyetem, 17 munkáltató, 9 egyéb intézmény (Europr Direct, EURES Európai Foglalkoztatási Szolgálat, Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadás, stb.), Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Szolgálat

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Honvédség, a Rendőrkapitányság és a BKM-i Katasztrófavédelmi Felügyelőség (Tűzoltóság) is részt vesznek a kiállítás sorozaton, emelve a rendezvény színvonalát.

A helyszínen elérhetőek a foglalkoztatási szolgálat nyújtotta lehetőségek, mint: Foglalkozás Információs Tanácsadás, EURES tanácsadás (külföldről hazatérő munkavállalók részére munkaerő-piaci információ nyújtása, valamint biztonságos munkavállalás uniós országokban), pályaorientációs kérdőívek kitöltése.

Kecskeméten lehetőség lesz megismerkedni különböző szakmacsoportokkal, pl. gépi forgácsoló, lakástextil készítő, finommechanikai műszerész, gépjármű mechatronikus, szerszámkészítő, járműkarosszéria előkészítő felületbevonó, mechatronikus karbantartó bútorasztalos, bútoripari technikus, gyakorló ápoló, ápoló, gyakorló csecsemőápoló, gyakorló gyógyszertári asszisztens, kárpitos, karosszéria lakatos, járműfényező, fröccsöntő, műanyag feldolgozó területekkel.

A kiállítás lehetőséget nyújt a GINOP­-Plusz programok bemutatkozására.

A GINOP_Plusz-4.1.1-23 „Ifjúsági Garancia Plusz”, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló Pillér projekt nyitó rendezvényével a programot, annak céljait, jelenlegi állását, eddigi eredményeit kívánjuk bemutatni, emellett további, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó hasznos tudnivalót szeretnénk megosztani rendezvényünk résztvevőivel. A kiemelt stratégiai fontosságú projekt megvalósítására Bács-Kiskun Vármegyében 4,072 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás áll rendelkezésre.

A rendezvényen felállításra kerülő standjuknál a projekt illetékes munkatársa készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére a kiállítás teljes ideje alatt.

A GINOP_Plusz-3.1.1-23-2024-00001 „A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése” nevű Pillér projektben 2024. május 16-ától nyílt meg a lehetőség álláskeresők támogatására, amelyre Bács-Kiskun vármegyében összesen 3 658 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. Célja a 30-49 év közötti álláskeresők foglalkoztathatóságának javítása és elhelyezkedésének segítése az elsődleges munkaerőpiacon a munkaerő fejlesztését és a munkába állás ösztönzését szolgáló támogatásokon és szolgáltatásokon keresztül.

Az elmúlt évekhez hasonlóan terveink és az előzetes regisztrációk alapján a kiállítás látogatottsága Kecskeméten várhatóan meghaladja az 4900 főt, a három helyszínen pedig a 7000 főt.

Kecskeméten a rendezvény pénteken 09.00-17.00 óráig, szombaton 09.00-15.00 óráig látogatható.

Az esemény plakátja IDE kattintva érhető el, valamint a GINOP_Plusz-4.1.1-23 „Ifjúsági Garancia Plusz” nyitórendezvényére szóló meghívó ITT érhető el.

További helyszínek:

Baja, Turisztikai Központ, 2024. november 7. (csütörtök) 9.00-17.00 óráig

Kiskőrös Vattay Sportcsarnok, 2024. november 14. (csütörtök) 9.00-16.00 óráig

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...