Kecskemét időjárás
Embereket csempésztek
2024-06-05 szerda 08:45

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai vádemelést javasolnak négy külföldi ellen, akik – két, szökésben lévő társuk segítségével – tucatnyi migránst vittek át az országon.

A kecskeméti rendőrök 2023. október 21-én hajnalban intézkedés alá vontak egy lengyel és egy szlovák rendszámú autót, amelyek egy vármegyeszékhely környéki tanya előtt várakoztak. A két kocsiban összesen 38 külföldit találtak, akik ugyan török állampolgárnak vallották magát, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Az külterületi ingatlanból további két török férfi került elő, ők szintén illegálisan lépték át korábban a határt. A migránsokat rövid pihentetés után az embercsempészek – két grúz, egy ukrán és egy moldáv állampolgár – Nyugat-Európába akarták vinni. Az elkövetőket a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai elfogták és őrizetbe vették. Kiderült, hogy van két további bűntársuk is, ők jelenleg szökésben vannak, ezért ellenük nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A nyomozók gyanúja szerint az embercsempész banda tagjai legalább 40 illegális migráns külföldre juttatásában játszottak szerepet. A bűncselekményt gondosan megszervezték: úgynevezett előfutó autókat használtak, amelyek sofőrjei rendőri figyelmeztető jelzést adtak le társaiknak, ha rendőrt láttak.

A bűnügyi igazgatóság munkatársai a nyomozást befejezték. A jelenleg is letartóztatásban lévő négy gyanúsított ellen vádemelést javasolnak, így az iratokat átadták az ügyészségnek. A még szökésben lévő bűnelkövetőket körözik.

Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Régebbi cikkek a Bulvár rovatban...