Kecskemét időjárás
Frontális balesetet okozott az őzet kikerülő gyorshajtó
2024-06-07 péntek 10:07

A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt vádat emelt egy gyorshajtóval szemben, aki egy őz kikerülése során összeütközött a szemből jövő személygépkocsival.

A vád szerint a jászberényi férfi – az ügy vádlottja – 2021. november 14-én este az 5. számú főúton az „állatok” veszélyt jelző tábla ellenére a megengedettnél nagyobb, 97-105 km/h sebességgel közlekedett Városföld felől Kecskemét irányába. Haladása során jobbról egy őz jelent meg az úttesten. Az állattal való ütközés elkerülése érdekében a vádlott balra kormányozva vészfékezett, ennek ellenére elütötte az őzet. Ezután áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött a szemből érkező és szintén vészfékező személyautóval. Az ütközés során mindkét autó kisodródott, végül a vádlott az árokban, míg a sértett az úttesten megpördülve állt meg a járművével.

A baleset következtében a biztonsági övet használó vétlen autós és utasa – az ügy sértettjei – többszörös csonttörést szenvedtek. A sofőr maradandó sérülései a munkaképessége csökkenését eredményezték.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint a jármű sebességét – az engedélyezett sebességhatárokon belül – úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművet meg tudja állítani minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítani kell. Az állatok veszélyt jelző tábla esetén az úttesten fokozottan kell számolni szabadon élő állatok megjelenésével, azonban a sofőr ezt is figyelmen kívül hagyta.

Az ügyészség az autóst maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől eltiltását indítványozza. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A rendőrségi szemlefotókon a baleset helyszíne, valamint a vádlott és a sértett járműve láthatók.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Régebbi cikkek a Bulvár rovatban...