• 2024.09.16. csütörtökEdit
  • EUR 393USD 354
Kecskemét időjárás
Magasabban, távolabbra és gyorsabban repülünk – megérkezett Kecskemétre a honvédség KC390 katonai szállítórepülőgépe
2024-09-05 14:58

Üdvözöljük a katonai repülés jövőjét! Hangzott el a csütörtökön délelőtt ünnepélyes körülmények között földet ért KC-390 katonai szállítórepülőgép érkezésekor. A hatalmas teherbírású, csúcstechnológiát képviselő gép amellett, hogy eddig soha nem látott képességekkel ruházza fel a Magyar Honvédséget, a béke megőrzésének céljából, a haderőreform részeként érkezett a kecskeméti reptérre.

„Mérföldkőhöz érkezett a magyar haderőfejlesztés” – hangzott el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében az új, K-390 Millenium katonai szállítórepülőgép ünnepélyes befutása után a kecskeméti repülőtéren.

A gép tesztelés céljából idén már járt Kecskeméten, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisán. Mielőtt visszarepült volna Brazíliába, a három hét alatt megtörtént a NATO kommunikációs eszközök beépítése, ezek felmérése. Mostani érkezését a honvédség

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, hogy a múlt héten érkezett három leopárd sorát folytatva egy huszonegyedik századi, összhaderőnemi, magasműveleti értékű, új haderőt építenek ki Magyaroroszágon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy 2020-ban úttörő vállalkozásnak számított a szerződés aláírása, hiszen a portugálokat követve Magyarország elsőként kötelezte el magát a régióban e csúcstechnológia használata mellett, ezt követően további államok is beálltak a sorba. Prioritásként említette légvédelmünket a szomszédos háborúra való tekintettel: „A békéhez erő kell, Magyarország békepárti ország, elkötelezettek vagyunk a béketeremtésben és a béke megőrzésében. De ehhez itt nekünk, a honvédelem vezetésében mindent meg kell tennünk, hogy erős, stabil, megbízható eszközeink legyenek. Egy ilyen áll itt mögöttem.”

Joao Bosco da Costa Jr., az Embraer Defense & Security, a világ harmadik legnagyobb repülőgépgyárának elnökvezérigazgatója beszédében köszönetet mondott az irányukban tanúsított bizalomért, s hogy ezáltal mind a humanitárius, mind a katonai célokat elősegíthették itt Európában is.

A gripen vadászgépek kíséretében landoló új szállítógép a haderőből kivont An–26-osokat követően új mércét állít fel a honvédség történetében. Legkiemelkedőbb tulajdonságai közé tartozik hatalmas teherbírása: hasznos terhelése akár 26 tonna is lehet.

A brazil, sugárhajtóműves KC–390 Millenium sokoldalú, robosztus, technológialag kiváló, jelentős műveleti előnnyel rendelkezik kritikus küldetések esetén. A típus megválasztásánál fontos szempont volt, hogy többféle szerepkörben is alkalmazható legyen.

Szuperképességei közé tartozik a légi utántölthetőség, valamint az ejtőernyővel történő precíziós célbajuttatás lehetősége. A magyar honvédséget soha nem látott képességekkel ruházza fel gyorsasága (800km/órás sebesség) és hatékonysága. Alkalmas légi deszantfeladatokra, intenzívellátásra szoruló betegek, sérültek szállítására.

Jól bevált sugárhajtóműve által mintegy harmincezer repült óra (30 év) áll előtte. A kategória e legfejlettebb és leghatékonyabb modelljével bármilyen időjárási viszonyok között precíziós pontossággal lehet a terhet leszállás nélkül a rendeltetési helyre juttatni, s emellett önvédelmi rendszere a legmodernebb technikával készült.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...