• 2024.09.19. csütörtökVilhelmina
  • EUR 394USD 354
Kecskemét időjárás
Magyarlengyel szentek a Cifrapalotában
2024-09-15 18:01

Megnyílt a magyar-lengyel szentekről szóló kiállítás a Cifrapalotában szombat délután. A Szent Kinga és Szent Hedvig életét bemutató tárlat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Kecskeméti Katona József Múzeum közös képző- és textilművészeti kiállítása a Művészetek Főutcája és az Ars Sacra Fesztivál alkalmából.

A magyar és magyarországi szentek életútja, tevékenysége évszázadokon keresztül egyik legfontosabb kapcsolódási pontjaink voltak az európai kultúrához, egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig. Az utóbbira jó példa Árpád-házi Szent Kinga és Anjou Szent Hedvig élete, mely szentekről tárlat nyílt szombat délután a Cifrapalotában az Ars Sacra Fesztivál és a Művészetek Főutcája alkalmából.

A kiállított 18 alkotás a 800, illetve a 650 éve született két szentet legendáin, életfelfogásán, erényein, részben napjainkra is tanulságul szolgáló életútjukon keresztül mutatja be a Kecskemétre látogatóknak.

Az alkotások közül 13 újonnan született, míg 5 művet a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálékhoz kapcsolódó múzeumi gyűjteményből emeltek ki.

A tárlat október 30-ig tekinthető meg a Cifrapalota első emeletén. A kiállítás kurátorai Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textil- és képzőművész, egyetemi tanár, az MMA rendes tagja, és ifj. Gyergyádesz László voltak.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...