• 2024.09.19. csütörtökVilhelmina
  • EUR 394USD 354
Kecskemét időjárás
Ünnepélyesen megnyílt a nagyszínházban a Művészetek Főutcája
2024-09-14 20:56

Ünnepélyesen is megnyílt szombat este Kecskemét új összművészeti fesztiválja, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) sokszínű tevékenységét bemutató Művészetek Főutcája. A rossz idő miatt a nagyszínházban megtartott eseményen Cseke Péter, a Kecskeméti Nemzeti Színház igazgatója, a fesztivál ötletgazdája köszöntötte a megjelenteket, akik a Kodály Iskola műsorát, Eszenyi Enikő és Járai Máté duóját, valamint a Felhangolva című előadást is megtekinthették. A Művészetek Főutcája vasárnap is gazdag programmal várja a közönséget.

Cseke Péter teátrumigazgató egyben az MMA kecskeméti regionális munkacsoportjának elnöke is, ilyen minőségben állt elő a fesztivál ötletével, melynek fő célja a művészeti akadémia kilenc tagozatában zajló színvonalas és sokrétű munka bemutatása a nagyközönségnek. Mint a szombat esti megnyitón elmondta, nem volt egyszerű feladat összehangolni a kilenc művészeti ág képviselőit egyetlen hétvégére, de végül sikerrel jártak, és a rossz idő sem csorbíthatja a fesztivál hangulatát.

Cseke Péter köszönetet mondott a kecskeméti városvezetésnek, kiemelten Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, amiért az új fesztivál mellé álltak.

A Művészetek Főutcája programjai már szombaton nap közben elkezdődtek, és vasárnap is folytatódni fognak városszerte több zárt helyszínen, így többek között a Kelemen László Kamaraszínházban, a Cifrapalotában, a Tudomány és Művészetek Házában és a Kirakat Galériában. Kiállítások, vetítések, koncertek, táncház színesíti a programot. A részletes programfüzet ITT érhető el, a rossz idő miatti helyszín- és időpontváltozások pedig a cikkünk alatti plakáton láthatók.

A megnyitón a színházat megtöltő közönség a Kodály Iskola két produkcióját is megnézhette: elsőként Palotás Gábor ütőhangszeres tanár öt tanítványával adott elő két hagyományos - egy spanyol-marokkói és egy közép-afrikai - darabot, majd a Durányik László vezényelte Miraculum Leánykar kápráztatta el a közönséget, műsorukon többek között három népdalfeldolgozással és Kodály Nagyszalontai köszöntőjével.

A kodályosokat követően Eszenyi Enikő és Járai Máté mutatott be ízelítőt decemberben debütáló Élet rapszódia - Felkínálom című új darabjukból, Mester Dávid nagyszerű zongorakíséretével.

Eszenyi Enikő a színpadon elmondta, nagy öröm számára, hogy most először előadóművészként állhat a kecskeméti pódiumon, eddig ugyanis csak rendezőként mutatkozhatott be az itteni publikumnak a 2021 végén bemutatott Cirkuszhercegnővel.

Az est zárásaképpen, egy szünet után, a Ruszt József Stúdiószínházban májusban bemutatott Felhangolva című előadást láthatta a közönség Kovács Lehel rendezésében.

A Művészetek Főutcája helyszín- és időpontváltozásai alább láthatók.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...