• 2024.09.19. csütörtökVilhelmina
  • EUR 394USD 353
Kecskemét időjárás
Próbálják megmenteni a fecskéket a Kecskeméti Vadaskertben
2024-09-17 15:05

A fecskék délre vonulásra való felkészülését törte ketté a néhány napja betört hidegfront térségünkben. Rengeteg madár pusztul el, mert a szeles, esős időben a rovarok elbújtak, így nem tudnak táplálkozni a madarak. A legyengült példányokat sorra viszik be a Kecskeméti Vadaskertbe, ahol a szakemberek megpróbálják a lehető legtöbbet megmenteni közülük.

Az elmúlt napokban 10 molnár- és füstifecskét hoztak be a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai és a lakosok a Kecskeméti Vadaskertbe. Mivel az állatkertben Madármentő Központ is működik, ezért rögtön átvették a madarakat, megpróbálják megmenteni őket. A súlyosan legyengült madarak közül többen már nem is kérik az ételt, úgy kell megtömni a begyüket, sok fecske nem éli túl a megpróbáltatásokat.

Nem a hideg, hanem a táplálkozás hiánya okozza a bajt, hiszen a rovarok elbújnak az esős, szeles időben. Így a fecskék nincs mit egyenek. Vékonyan, soványan, legyengülve kerülnek be a vadaskertbe. A hideg időjárás a vonulásra való felkészülésüket törte derékba.

A fecskék megmentésében a lakosok is sokat tehetnek. Mivel a madarak a teraszokon, a házak falán, a párkányokon százával is megjelenhetnek, ezért ki lehet helyezni számukra táplálékot és ivóvizet. De máshogy is segíthetünk.

Aki pedig sérült, beteg, legyengült madarat talál, az tegye bele egy kartondobozba, és vigye be a vadaskertbe. A következő napokban már kedvezőbb lesz az időjárás, ez idő alatt felerősítik a fecskéket, meggyűrűzve, megerősödve szabadon engedik a madarakat, hogy aztán csapatba verődve elköltözhessenek.

Régebbi cikkek a Közélet rovatban...